Weetjes

Oefening om zelf te doen bij je paard.

Sneeuw- en anti ijs zooltjes

Voor de onzekerheid in het hoofd is het heel fijn dat de hoefsmid deze hoefijzervormige rubbers tussen de hoef en het ijzer kan plaatsen. Hierdoor kan er geen sneeuw / ijs vorming ontstaan.
Zowel in de wei als onder het zadel. 🐴
Het kan blijven zitten tot de volgende afspraak bij de smid.

Headshaking. 1 

Headshaken kan meerdere oorzaken hebben, waaronder licht.
De kracht van Cranio Sacraal Therapie.
De Occiput, dit is het uiteinde van de schedel, waar veel druk op kan komen te staan door bv halster-hangen of stoten ed. Hierdoor worden de zenuwen beperkt en komt er compressie rondom de zenuw en kan een paard oa schrikachtig of kopschuw worden.
Er zijn maar liefs 4 zenuwen op deze plek die in verbinding staan met het oog. De prikkel van het lichtstraaltje kan niet goed doorgegeven worden en wekt irritatie op.
Wanneer jouw paard een headshaker is, dan kun je niet verwachten dat je met 1 behandeling alles kunt herstellen. Bij ons als mens kan een zenuwbeschadiging jaren duren voordat het weer functioneert. Bij onze paarden is dat natuurlijk niet anders. Belangrijk hierbij is dat je het paard de tijd geeft, zodat het zelfherstellende vermogen zijn werk kan doen.

Headshaking. 2

Oornetje: headshaking kan komen door geluid.

Als het bot os temporale, wat zich in de schedel bevindt, onder druk staat kan het geluid hard binnenkomen omdat de prikkels niet goed worden verwerkt. Het paard kan hier oorpijn door krijgen. Er zijn 3 belangrijke zenuwen mee verbonden die oa het trommelvlies aansturen. Vaak gaan ruiters dan met een oornetje rijden om het geluid te dempen, maar hoe mooi zou het zijn als dat niet meer nodig is, want het blijft symptoom bestrijding. Nu voor vele van ons, door de weersomstandigheden, minder kunnen rijden is dit de uitgesproken tijd om hier iets aan te doen.
(als je het mooi vindt doe je het oor netje wel op, geen probleem.)

Mannenzaken

De koker van een ruin of hengst moet regelmatig schoongemaakt worden, iets wat veel paardeneigenaren vergeten, vies vinden of simpelweg niet weten. Niet het fijnste klusje, maar wel noodzakelijk. Een vieze koker veroorzaakt namelijk veel problemen.

De in- en uitschuifbare penis wordt beschermt door de koker. De viezigheid in de koker, bestaand uit urine, zand, zweet en talg ed, kan leiden tot problemen met plassen of zelfs een infectie veroorzaken. Deze, vaak zwart / grijze smegma, heeft de vorm van een boon of steentje.

Bij veel ruinen en/of hengsten hoopt het smegma zich op in de koker. Het kan voor de ruin / hengst zijn dat hij moeilijker kan plassen omdat de koker opzwelt, al dan niet door een ontsteking.

Bij ruinen, of hengsten die niet vaak dekken, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.
Bij dekhengsten is dit vaak geen probleem, door het dekken wordt dit schoon gehouden.

Vaak gestrekt staan (plashouding) zonder daadwerkelijk te plassen is een symptoom. Ook als het paard niet meer uitschacht tijdens het plassen, een gezwollen koker heeft of er smegma op zijn benen / koker zit is het tijd om de handschoenen aan te doen.