Het consult
VOOR HET CONSULT:
Bewegen vooraf mag.
Uw paard mag voor de afspraak gewoon worden getraind of in de stapmolen, paddock of wei lopen. Om het paard even bij te laten komen, is het verstandig om een uur voor het consult het paard te laten rusten. Ook is het zeer prettig als het paard, voordat ik kom, wel even zijn benen heeft gestrekt (bv na een nacht op stal) om zo de meeste energie te laten afvloeien.
Schoon en droog paard:
Als het paard schoon en droog is kan ik het paard beter palperen en analyseren en dus zo nauwkeurig de blokkades waarnemen. Dit is positief voor de behandeling.
De behandelplaats:
Het komt de behandeling ten goede als dit op een rustige, droge plaats, uit de felle zon gebeurt, op een tijdstip waarop het niet te druk is op stal. Dat wil niet zeggen dat het in een drukkere ruimte niet lukt maar laten we samen naar rust streven.
Veiligheid is zeer belangrijk:
Het is jouw taak als trainer/eigenaar van het paard de veiligheid van zowel het paard, de behandelaar en jezelf te waarborgen. Omdat een behandeling veel kan losmaken in een paard en hij/zij anders kan reageren, is oplettendheid zeer belangrijk.
TIJDENS HET CONSULT:
Op deze manier werk ik:
Het paard wordt in zijn geheel onderzocht, dus niet alleen de plek waar het probleem zich voor doet.
Hierdoor kan het zijn dat ik meerdere blokkades ontdek.
Vaak is er een onderliggend probleem aanwezig die deze klachten veroorzaakt.
Deze kunnen zo worden aangepakt, dat de klachten hiermee ook kunnen verdwijnen.
Analyse aan de hand in stap:
Als het paard stapt kijk ik naar de beweging van zijn lichaam op de rechte lijn en bij voltes.
Belangrijk hierbij is: de houding, de beweging en het gedrag van het paard.
Palpatie :
Het hele lichaam wordt gepalpeerd en er worden testjes gedaan waarbij het paard stil staat.
Hierdoor kan ik de plek van spanning en blokkades ontdekken.
De behandeling:
Aan de hand van de bevindingen ga ik jouw paard behandelen.
Gebruikelijk maak ik hierna nog 2 afspraken, bij sommige paarden duurt het langer voordat ze je toelaten/vertrouwen zodat het ook iets langer kan duren voordat de behandeling aanslaat.
Maar er zijn ook paarden die na de eerste behandeling al klachtenvrij zijn!
Dit is geheel afhankelijk van het karakter van jou paard.
NA HET CONSULT:
Afvalstoffen:
Het paard moet nog 10 minuten stappen om de afvalstoffen af te voeren, zorg daarna dat er genoeg water en ruwvoer is.
Eerder opgelopen schade komt boven:
Soms lijkt het of een paard ‘slechter’ wordt. Dit komt omdat eerder opgelopen schade of diepliggende blokkades nu zichtbaar worden. Dit kan voorkomen en is niet erg. Bij het volgende consult kan ik nu specifieker behandelen omdat een onderliggend probleem nu zichtbaar wordt.
Rustperiode:
Het advies is om het paard tenminste 3 dagen niet rijden. Deze dagen heeft uw paard nodig om de veranderingen in zijn lijf te verwerken. Het paard mag wel in de wei, paddock of wandelen, bewegen is juist erg goed. Ook nu worden er nog afvalstoffen afgevoerd, dit kan zich uitten door bv ander gedrag, veel mesten of plassen, een loopneus of zelfs spierpijn.
Opbouw:
Het is beter om de eerste week geen zware inspanningen uit te voeren. Dus geen les, springen of werken met balkjes. Het paard moet nog leren omgaan met zijn nieuwe balans. In de weken daarna is het verstandig om dit geleidelijk op te bouwen.
TARIEF: