Cranio Sacraal Therapie

Wat is Cranio Sacraal Therapie

Bij Praktijk Natuurlijk te Arnhem heb ik Cranio Sacraal Therapie voor paarden gevolgd en heb deze HBO-opleiding Cum Laude afgerond. Nu ben ik een therapeut op dit gebied en kan veel paarden / ruiters met hun problemen helpen.

Ik zal je in het kort uitleggen wat Cranio Sacraal Therapie inhoud:
Cranio Sacraal Therapie is een ondersteuningsvorm om paarden te helpen de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. Cranio Sacraal therapeuten gebruiken diverse hands-on technieken (op het lichaam en de schedel) om het lichaam te bevrijden van blokkades die het bewegingsapparaat beperken, waardoor het lichaam weer in balans komt en vloeiend kan bewegen. Het is voortgekomen uit de osteopathie en als specialisatie verder gegaan.

Ervaring:
Doordat ik dit werk al enige jaren uitoefen is mijn ervaring dat er heel veel paarden met hoofdpijn rondlopen. Ga jezelf maar eens na wat je doet als je hoofdpijn hebt: je houd jouw lichaam zo stijf mogelijk, loopt op eieren, een ander moet niet aan je gaan zitten frunniken, vooral niet aan het hoofd, fel licht en harde geluiden zijn uit den boze, je krijgt een kort lontje…..
De hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben, zoals: hoofdstoten, stress, niet aan de verwachtingen van de eigenaar/ruiter kunnen voldoen, maar ook mishandeling  ect.

Een aantal rij technische problemen waar CS een uitkomst voor kan bieden:
• Problemen met de stelling, lengtebuiging, galop.
• Problemen met singelnijd, moeilijk achterwaarts gaan.
• Problemen met het bit vasthouden, kantelen, headshaking.
• Problemen met tong uit de mond, moeilijk nageven.
• Problemen als korte passen maken, takt fouten.

Maar ook gedragsproblemen op stal zoals bv weven of andere stalproblemen.
Ook kan het ingezet worden als onderhoud van het lichaam, want het lichaam krijgt door deze behandeling een flinke boost.
Dit is een greep uit de vele mogelijke problemen die kunnen voorkomen.
Ben je nieuwsgierig wat het voor jou en jouw paard kan betekenen, neem dan contact met mij op.

Meer uitleg over Cranio Sacraal Therapie:
Cranio Sacraal therapie is een zachte manuele therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van hands-on technieken en is voortgekomen uit de osteopathie.
Het is een holistische therapie, wat betekent dat er naar het hele dier gekeken wordt; fysiek, maar ook emotioneel en mentaal.
Er wordt meer mobiliteit en ontspanning gecreëerd in het lichaam, waardoor het lichaam zich beter kan herstellen en genezen.

Cranio Sacraal betekent van hoofd (cranio) tot staart (sacraal), in de schedel zitten de hersenen, welke omgeven zijn met vliezen.
In de hersenen wordt het hersenvocht aangemaakt, dit vocht wordt door het ruggenmerg gepompt, welke ook omgeven is door dezelfde vliezen,
tot in het heiligbeen.
Het hersenvocht is zowel voor mens als dier na de hartslag en de ademhaling de derde primaire levensbehoefte.
Het ruggenmergvloeistof is belangrijk voor de aanvoer van voedingsstoffen, maar ook zeker voor de afvoer van de afvalstoffen.
Deze Core-Link (van schedel tot heiligbeen) is een soort communicatie middel in het lichaam.
Het is een verbinding tussen de hersenen en andere delen van het lichaam en wordt door middel van het bindweefsel (fascia) verspreid.

Dit bindweefsel is verantwoordelijk voor de vorm van het paardenlichaam.
Het zit namelijk door het hele lichaam, om botten, pezen, spieren tot organen aan toe. Daarnaast geeft het onder andere bescherming en ondersteuning. Het is dus ook heel belangrijk dat het bindweefsel geen blokkades bevat. Als bv het harnachement niet goed past komt er een 'kreukel' in het bindweefsel, maar er zijn meer externe invloeden zoals stoten, halsterhangen ect.
Er zijn ook interne invloeden door bijvoorbeeld stress of door blessures/blokkades bij het paard zelf, vanuit littekens of overcompensatie.
Veel paarden zijn bekend met maagzweren, deze worden verholpen door medische hulp van een dierenarts.
Zelfs al behandel je de maagzweren zelf, dan is de 'kreukel' in het bindweefsel nog niet weg en blijft daar een blokkade zitten.
Wat er dan ook weer voor zorgt dat het Cranio Sacraal vocht belemmert wordt in haar doorstroom en zo kan het dus zijn dat de lage rugpijn blijft.
Waar in meer of mindere mate vaak weer nieuwe problemen van ontstaan.
Pijn in het lendenengebied, kan heel veel verschillende redenen hebben, het is dus altijd belangrijk om niet alleen te kijken naar de klacht
maar ook naar waar de klacht door ontstaan is.

Als Cranio Sacraal Therapeut werk ik o.a. op de core-link en probeer je het lichaam van het dier weer terug in balans te brengen d.m.v. hele zachte technieken.
Maar ook het hoofd is een belangrijk deel, hier kan veel op behandeld worden net zoals op de ledematen.
Cranio Sacraal Therapie heeft dus invloed op het gehele dier, zowel fysiek als mentaal en kan o.a. ingezet worden bij gedragsproblemen, spijsverteringsproblemen, hormonale disbalans, bewegingsproblemen en ook bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand.

Door de Cranio Sacraal Therapie wordt er beroep gedaan op het parasympatische zenuwstelsel, deze zorgt voor rust en herstel. Zuchten, schudden, kauwen, hals omlaag brengen, geeuwen, likken, op 3 benen staan...Deze reacties kunnen o.a. allemaal ontstaan tijdens de behandeling.

Voorkomen:
Het liefst wil ik met de Cranio Sacraal behandelingen juist problemen voorkomen voordat ze ontstaan en daarom heb ik ook een heel aantal paarden, waaronder ook die van mezelf, in 'onderhoud'.
Wanneer je preventief behandelt en zorgt dat het Cranio Sacrale systeem zijn functie zo goed mogelijk kan uitvoeren, dan heeft dat een gunstige invloed op je paard, zijn algehele gezondheid en het zelfherstellend vermogen.
En op die manier draag je dus bij aan zijn vitaliteit en atletisch vermogen en houd je hem in topvorm.

Behandeling in het algemeen:
De behandelingen die ik geef zijn een combinatie van Cranio Sacraal Therapie, TCM, Quasha massage en eventueel krijg je tips voor de training van jouw paard.
Onder het hoofdstuk Cranio Sacraal in praktijk staat het een en ander uitgelegd mbv tekst en foto’s.

Cranio Sacraal Therapie: less is more!