Cranio Sacraal Therapie

Wat is Cranio Sacraal Therapie

Ik zal hieronder uitleggen wat Cranio Sacraal Therapie inhoud:
In het  lichaam kunnen blokkades ontstaan door uiteenlopende oorzaken van stress tot voeding, ongevallen, geboorte, enz.
Zo’n blokkade geeft frictie in de doorstroom van het lichaam, zoals in de impuls van het zenuwvocht, in de doorbloeding, in de ademhaling. En dat geeft opstopping. File in je lijf.
Deze blokkade geeft een reactie op verschillende lagen van wie je bent. In je gezondheid, je reageren, je gedrag, je emotie.
Je immuun systeem raakt verzwakt.
Door de stroom weer in beweging te brengen met behulp van een cranio sacraal behandeling worden verbindingen in je lichaam hersteld.
Cranio sacraal therapie heeft een holistisch benadering. Dit betekent dat het alomvattend is. Er wordt naar het geheel gekeken en niet naar één onderdeel. Het is een regeneratie behandeling, het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Cranio maakt gebruik van de intelligentie van het lichaam.
Het oorspronkelijke evenwicht wordt hersteld en versterkt. Het immuunsysteem wordt weer alert.
 
Meer over het cranio sacrale systeem:
De benaming is een verwijzing naar: cranio = hoofd, sacraal = sacrum.
Dus de hoofdstroom loopt tussen hoofd en sacrum. Oftewel tussen kop en kont.
het paard heeft een aantal pompen in het lichaam. Het hart voor het bloed, de longen voor het zuurstof en de hersenen doen dit met het hersenvocht.
Het bloed uit de capillaire vaten stroomt door de ventrikels - dit zijn vliezen in de hersenen - en daardoor ontstaat het hersenvocht. Het uitzetten en inkrimpen van dit proces geeft een ritme.
Dit brengt ons bij het cranio sacrale systeem. Het systeem bestaat uit hersenen, ruggenmerg en daaromheen de dura mater, dit is een beschermmend vlies er omheen. Het hersenvocht stroomt hier tussen.
Omgeven door de botten, schedel = cranium, wervelkolom, heiligbeen = sacrum.

Binnenin dit systeem zit het zenuwstelsel. Een pompsysteem vanuit de middenhersenen geeft een traag ritme aan het zenuwvocht. Deze zorgt voor vers vocht aan de cellen: voedingstoffen erin, afvalstoffen eruit. Een beweging aan het hele lichaam. Doordat het lichaam steeds iets uit zet en weer inkrimpt. Dit zorgt ervoor dat het hele lijf beweegt en voelbaar is tijdens de behandeling. Dit wordt gedragen en doorgegeven door het fascia. Zo is het mogelijk dat de afvalstoffen weer worden afgevoerd.
Wanneer dit ritme wordt verstoord door lichamelijke of emotionele blessures dan heeft dat effect op het lichaam en de geest en emotie.
 
Hoe verloopt een behandelsessie?
Een sessie wordt uitgevoerd door de handen op het lichaam te plaatsen. De aanraking is heel zacht en de werking heel diep. Hierbij telt echt ‘less is more’. Een aanraking van binnen naar buiten. Tot op celniveau.
Er wordt gebruik gemaakt van technieken en intentie.
Waar het steeds om gaat is af te stemmen op het lichaam. Dat betekent dat je als eigenaar ook goed voor jezelf moet zorgen, ontspannen aanwezig moet zijn, want een paard spiegelt tenslotte. Een belangrijke tool die niet vergeten mag worden.
 
Dus kortom
Cranio sacraal werkt op diverse lagen van het “zijn”
  •  fysiek = anatomisch, fysiologisch
  • gevoel = spiritueel
  • celniveau = trauma’s
Welke aandoeningen kan ik ermee behandelen?
Omdat het op het geheel werkt en het zelfgenezend vermogen aangesproken wordt, is dit voor vele aandoeningen of ongemakken geschikt. Oftewel, het is een regeneratie behandeling.
Het brein van het paard werpt de blokkades op. Dus dan is de deur dicht. Reguliere geneeskunde doet over het algemeen aan symptoom bestrijding. Dus de oorzaak blijft meestal zitten.
Daarmee zeg ik ook weer niet dat ik alles kan behandelen. De oorzaak laat zich niet altijd achterhalen.
En bij paarden is het ook zo dat het niet aan mij ligt of alle “deuren” open kunnen.
Het cranio sacraal systeem is 1 van de 3 primaire levensfuncties samen met ademhaling en hart en bloedvaten. Alle 3 hebben ze een pomp mechanisme. Het cranio sacrale systeem bestaat uit membramen, vochten, fascia. Het vocht stroomt tussen cranium-schedel en het sacrum-heiligbeen.
 
Doel van de behandeling
Het belangrijkste doel van een cranio sacraal behandeling is om een vrije doorstroming te bewerkstelligen, in alle lagen. Een vrije doorstroming ontstaat door een zacht in- en uitzetten van het lichaam onder invloed van het ritme van het zenuwvocht.
Aan het membraam om het zenuwvocht heen zit al het fascia verbonden, wat een groot netwerk is in het lichaam. Wanneer het fascia ontspant stroomt het door het hele lichaam.


Ervaring:
Doordat ik dit werk al enige jaren uitoefen is mijn ervaring dat er heel veel paarden met hoofdpijn rondlopen. Ga jezelf maar eens na wat je doet als je hoofdpijn hebt: je houd jouw lichaam zo stijf mogelijk, loopt op eieren, een ander moet niet aan je gaan zitten frunniken, vooral niet aan het hoofd, fel licht en harde geluiden zijn uit den boze, je krijgt een kort lontje…..

De hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben, zoals: hoofdstoten, stress, niet aan de verwachtingen van de eigenaar/ruiter kunnen voldoen, maar ook mishandeling  ect.

Een aantal rij technische problemen waar CS een uitkomst voor kan bieden:
• Problemen met de stelling, lengtebuiging, galop.
• Problemen met singelnijd, moeilijk achterwaarts gaan.
• Problemen met het bit vasthouden, kantelen, headshaking.
• Problemen met tong uit de mond, moeilijk nageven.
• Problemen als korte passen maken, takt fouten.

Maar ook gedragsproblemen op stal zoals bv weven of andere stalproblemen.
Ook kan het ingezet worden als onderhoud van het lichaam, want het lichaam krijgt door deze behandeling een flinke boost.
Dit is een greep uit de vele mogelijke problemen die kunnen voorkomen.
Het bindweefsel/fascia is verantwoordelijk voor de vorm van het paardenlichaam. Het zit namelijk door het hele lichaam, om botten, pezen, spieren tot organen aan toe. Daarnaast geeft het onder andere bescherming en ondersteuning. Het is dus ook heel belangrijk dat het bindweefsel geen blokkades bevat. Als bv het harnachement niet goed past komt er een 'kreukel' in het bindweefsel, maar er zijn meer externe invloeden zoals stoten, halsterhangen ect. Er zijn ook interne invloeden door bijvoorbeeld stress of door blessures/blokkades bij het paard zelf, vanuit littekens of overcompensatie. Veel paarden zijn bekend met maagzweren, deze worden verholpen door medische hulp van een dierenarts. Zelfs al behandel je de maagzweren zelf, dan is de 'kreukel' in het bindweefsel nog niet weg en blijft daar een blokkade zitten. Wat er dan ook weer voor zorgt dat het Cranio Sacraal vocht belemmert wordt in haar doorstroom en zo kan het dus zijn dat de lage rugpijn blijft. Waar in meer of mindere mate vaak weer nieuwe problemen van ontstaan. Pijn in het lendenengebied, kan heel veel verschillende redenen hebben, het is dus altijd belangrijk om niet alleen te kijken naar de klacht maar ook naar waar de klacht door ontstaan is.

Door de Cranio Sacraal Therapie wordt er beroep gedaan op het parasympatische zenuwstelsel, deze zorgt voor rust en herstel. Zuchten, schudden, kauwen, hals omlaag brengen, geeuwen, likken, op 3 benen staan...Deze reacties kunnen o.a. allemaal ontstaan tijdens de behandeling.

Voorkomen:
Het liefst wil ik met de Cranio Sacraal behandelingen juist problemen voorkomen voordat ze ontstaan en daarom heb ik ook een heel aantal paarden, waaronder ook die van mezelf, in 'onderhoud'.
Wanneer je preventief behandelt en zorgt dat het Cranio Sacrale systeem zijn functie zo goed mogelijk kan uitvoeren, dan heeft dat een gunstige invloed op je paard, zijn algehele gezondheid en het zelfherstellend vermogen.
En op die manier draag je dus bij aan zijn vitaliteit en atletisch vermogen en houd je hem in topvorm.

Behandeling in het algemeen:
De behandelingen die ik geef zijn een combinatie van Cranio Sacraal Therapie, TCM, Quasha massage en meerdere expertises.
Na afloop geef ik je mijn visie voor het goede welzijn van jouw paard.

Onder het hoofdstuk Cranio Sacraal in praktijk staat het een en ander uitgelegd mbv tekst en foto’s.

Cranio Sacraal Therapie: less is more!