Cranio Sacraal Therapie

Wat is Cranio Sacraal Therapie

Bij Praktijk Natuurlijk te Arnhem heb ik Cranio Sacraal Therapie voor paarden gevolgd en heb deze HBO-opleiding Cum Laude afgerond.
Nu ben ik een therapeut op dit gebied en kan veel paarden / ruiters met hun problemen helpen.

Ik zal je in het kort uitleggen wat Cranio Sacraal Therapie inhoud:
Cranio Sacraal Therapie is een ondersteuningsvorm om paarden te helpen de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. Cranio Sacraal therapeuten gebruiken diverse hands-on technieken (op het lichaam en de schedel) om het lichaam te bevrijden van blokkades die het bewegingsapparaat beperken, waardoor het lichaam weer in balans komt en vloeiend kan bewegen.
Het is voortgekomen uit de osteopathie en als specialisatie verder gegaan.

Een aantal rij technische problemen waar CS een uitkomst voor kan bieden :
Problemen met de stelling, lengtebuiging, galop
Problemen met singelnijd, moeilijk achterwaarts gaan
Problemen met het bit vasthouden, kantelen, headshaking
Problemen met tong uit de mond, moeilijk nageven
Problemen als korte passen maken, takt fouten

Maar ook gedragsproblemen op stal zoals bv weven of andere stalproblemen.
Ook kan het ingezet worden als onderhoud van het lichaam, want het lichaam krijgt door deze behandeling een flinke boost.
Dit is een greep uit de vele mogelijke problemen die kunnen voorkomen.

Ben je nieuwsgierig wat het voor jou en jouw paard kan betekenen, neem dan contact met mij op door hier te klikken.


Misschien ook interessant:
Cranio Sacraal therapie is een zachte manuele therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van hands-on technieken en is voortgekomen uit de osteopathie. Het is een holistische therapie, wat betekent dat er naar het hele dier gekeken wordt; fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Er wordt meer mobiliteit en ontspanning gecreëerd in het lichaam, waardoor het lichaam zich beter kan herstellen en genezen. 
 
Cranio Sacraal betekent van Hoofd tot Staart, dus van de schedel (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum).  In de schedel zitten de hersenen, welke omgeven zijn met vliezen. In de hersenen wordt het hersenvocht aangemaakt, dit vocht wordt door het ruggenmerg gepompt, welke ook omgeven is door dezelfde vliezen, tot in het heiligbeen. Je kan dit vergelijken met een golf beweging.  Het ruggenmergvloeistof is belangrijk voor het transport van voedingsstoffen, maar ook afvalstoffen. Deze Core-Link (van schedel tot heiligbeen) is een soort communicatie middel in het lichaam. Het is een verbinding tussen de hersenen en andere delen van het lichaam, zoals de spieren en organen en wordt door middel van het bindweefsel (fascia) verspreid.  
 
Als Cranio Sacraal therapeut werk je o.a. op de Core-Link en probeer je het lichaam van het dier weer terug in balans te brengen d.m.v. hele zachte technieken. Maar ook het hoofd is een belangrijk deel, ook hier kan veel op behandeld worden net zoals op de ledematen. Cranio Sacraal therapie heeft dus invloed op het gehele dier, zowel fysiek als mentaal en kan o.a. ingezet worden bij gedragsproblemen, spijsverteringsproblemen, hormonale disbalans, bewegingsproblemen en ook bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand.
 
Door de Cranio Sacraal therapie wordt er beroep gedaan op het parasympatische zenuwstelsel, deze zorgt voor rust en herstel, zuchten, schudden, kauwen, hals omlaag brengen, geeuwen, likken...Deze reacties kunnen allemaal ontstaan tijdens de behandeling.
 
Cranio Sacraal therapie: less is more!