Cranio Sacraal in praktijk

Onregelmatig.

Dit paard had het probleem dat hij in bepaalde situaties onregelmatig werd.
Toen de ruiter 3 dagen na de eerste behandeling weer ging rijden was het een drama…
MAAR de keer hierna ging het veel beter.
Dit kwam omdat het paard aan zijn nieuwe balans moest wennen.
Na 3 behandelingen was de onregelmatigheid weg en de eigenaar rijdt nu met een grote glimlach op haar mond.


Lachend.

Vandaag Gigi van Annemiek Brinkhof behandeld. Het paard heeft op verschillende momenten last van spanning.
Tijdens de Cranio Sacraal behandeling was ze erg aan het zoeken naar haar nieuwe balans. 
Er kwam ontspanning in het paard zodat het herstellende vermogen aan het werk kan!
Gigi heeft erg van de behandeling genoten.

Parasympatisch systeem.

Deze merrie heeft wat spanning bij zich o.a. omdat ze pas verhuist is naar een andere stal. Hier moet ze weer nieuwe vrienden maken en uitvinden waar ze staat in de rangorde. Hierdoor kost het losrijden meer tijd en zijn de stelling en buiging moeilijker. Ook is ze wat onrustiger en ongeduldiger. Door het parasympatische systeem aan te spreken met een behandeling komt er weer rust in de merrie. Haar ademhaling is hierdoor ook verbeterd. Op de rechter foto, na de behandeling, is duidelijk de verbetering te zien.

Ontspanning.

Deze ruin heeft veel spanning in zijn lijf waardoor hij ‘strak’ loopt. Door hem Cranio Sacraal te behandelen kon hij zich meer ontspannen wat duidelijk te zien is op de foto. Hij staat met zijn voorbenen niet zover meer onder zijn lijf en trekt de achterhand duidelijk niet meer zo strak aan. Hierdoor kan hij zich makkelijker bewegen wat ook minder kans op blessures betekend! Hij staat nu veel meer op 4 benen in de wei ipv 3, hij is beter in balans!
Ook hier zijn behandelingen zowel aan het hoofd, zoals :occiput, frontale, sphenoid en nasale uitgevoerd. Maar ook aan de achterhand zoals :sacrum, tuber coxae links en rechts en het ischium gedaan.

Balans.

Dit jonge paard heeft verschillende issues, o.a. met de balans.

Ze maakte een gespannen en nerveuze indruk en ademde achter in haar buik. Door de Cranio Sacraal behandeling is daar veel verandering in gekomen. Er is meer beweging in haar linker bekken en haar linker achterbeen stapt verder onder de massa. Op de foto is duidelijk te zien dat ze na de behandeling beter in balans staat.
Behandeld zijn oa:  occiput, frontale, sphenoid, temporale en parietale aan het hoofd en het bekkengebied aan de achterhand.

Oudere dame.

Deze oudere dame is behandeld om haar lekkerder in haar lijf te laten voelen. Door de Cranio Sacraal behandeling kijkt ze minder angstig en gespannen, met zachtere ogen wat zijn weerslag op het lijf heeft.  Ook haar neusvleugels zijn minder strak en gespannen.

Introvert paard.

Vandaag Dino van Lianne Bremer behandeld. Een onzeker paard met spanning als gevolg, door deze spanning kan hij gaan steigeren en/of de lucht in springen. Tijdens de behandeling gaf hij weinig tekenen van releases, maar toen hij hierna nog 10 min. in de bak liep, gedroeg hij zich alsof hij een zware training had gehad. De behandeling heeft zeker iets met hem gedaan!  

Een sport paard.

Vandaag het paard van Monique Coulier mogen behandelen. Deze merrie houdt door spanning o.a. haar rug vast tijdens het rijden. Tijdens de behandeling gaf ze zich aan mij over, kwam er ontspanning, zie foto, die er nodig is voor het zelf-herstellende vermogen van haar lichaam. Daardoor is er vermindering van de spanning en kan ze beter over de rug gaan lopen. Dit gaat natuurlijk samen met goede training.

Recreatie pony.

Vandaag heb ik de pony Davinci, van Sylvia, Cranio Sacraal mogen behandelen. Hij heeft snel spanning in zijn lijf en houdt zich dan strak. Na beoordeeld te hebben waar zijn zwakke punt(en) zit(ten) en te bepalen waar ik hem het beste mee helpen kan, ben ik gaan behandelen.
Davinci vond bepaalde “hands-on technieken” (behandelmethoden) moeilijk waardoor hij wat onrustig werd. Maar er waren zeker ook veel hands-on-technieken waar hij van genoot en liet dat blijken door o.a. te gapen, diep zuchten en in de relax modus te gaan. Hierdoor kan het herstellende vermogen van het lichaam aan het werk en voelt Davinci zich lekkerder in zijn hoofd en soepeler in zijn lijf.

De ogen van het paard.

Dit is hetzelfde paard als in het vorige bericht, namelijk mijn eigen paard. Door o.a. spanning op het hoofd kan het zijn dat de stand tussen beide ogen wat a-symmetrisch is. Zoals je ziet bij dit paard op de linkerfoto lijkt het, de voor hem, linkeroog wat kleiner en verder naar achteren te staan. Door de spanning op het hoofd weg te halen komen de ogen weer meer symmetrisch te staan, zoals je op de rechter foto kan zien en daardoor is er minder spanning.
Die stand verandering heeft ook invloed op het zicht, dreigreflex kan hierdoor van beide ogen verschillend zijn waardoor ook de schrikreacties linksom of rechtsom anders kan zijn.
Doordat de oogzenuwen een lange baan afleggen door de hals, kan spooky gedrag ook met een hals blokkade te maken hebben.
De oogstand heeft veel te maken met de gehele rechtgerichtheid in het lichaam. De helderheid en oogopslag verteld daarom ook heel veel over hoe het paard zich inwendig voelt. Op de rechter foto ziet hij er veel beter uit,relaxter, is zijn huid veel gladder ,hij voelt zich prima. Op de linker is het allemaal rommelig /gestrest in zijn gezicht en kijkt hij niet zo blij van zich af. Linkerfoto is voor Cranio Sacraal therapie, rechterfoto is na een aantal behandelingen.

Sensibel paard.

Deze 19 jarige ruin was erg zenuwachtig en schikkerig onder omstandigheden dat je niet verwacht. Daardoor moest de ruiter altijd op haar hoede zijn. Cranio Sacraal behandelingen hebben hem rustiger in het hoofd gemaakt waardoor het paard meer ontspannen is en de ruiter zichzelf ook meer kan ontspannen. 

Hieronder een uitleg over de werking van stress :
Bij stress en spanningen komt er spanning op het bindweefsel te staan.
Helaas houd het bindweefsel deze spanningen vast. Dit kun je er niet uit trainen!
Iedere keer dat er weer stress of spanning is wordt de spanning op het bindweefsel groter. Dit is de reden dat de spanningen bij het paard ook steeds groter tot uiting komen. Met Cranio Sacraal therapie worden de spanningen uit het bindweefsel afgevoerd en doorbreek je deze cirkel. Het paard wordt zienderogen rustiger en blijft veel meer ontspannen in het lijf tijdens de training omdat het zich niet meer kan vasthouden in het bindweefsel.

Leuke bijkomstigheid is:
De skeletspieren bestaan uit heel veel bindweefsel
Met ontspannen soepel bindweefsel word de functie van de skeletspieren sterk verbeterd, daardoor krijg je ook een betere houding en balans!
Paarden blijven daarom niet alleen meer ontspannen in het werk, maar voelen ook sterker aan met meer werklust.

Groen paard.

Deze merrie is pas 3 jaar en net zadelmak gemaakt. Tijdens de cranio sacraal behandelingen hef ik (een deel van) haar blokkades op, zodat ze zonder compenseren kan beginnen met haar werk. Deze blokkades kunnen ontstaan door oa ravotten in de kudde, een terecht wijzing door een ouder paard, stress om de kudde te verlaten of gewoon door verstapping. Natuurlijk moet ook de paardentandarts naar haar gebit kijken om eventuele ongemakken (met oa het bit) te voorkomen.

Extravert paard.

Extravert paard
Dit paard had moeite met de rechter galop. Ze wilde niet aangeraakt worden door mij. Toch was niet de 1ste keer dat ze aangeraakt werd want ze werd bereden. Het was te heftig voor haar (mijn energie). Dat was voor mij wel een belangrijke aanwijzing. Door met meerdere behandel technieken te werken, welke allemaal maar even gedaan konden worden, is er verandering in haar gedrag gekomen. Ik kon haar na 2 sessies bijna overal aanraken en zo ook inwerken op galop probleem.

Paard met verschillende problemen.

Deze jonge merrie stond bij mijn eigen paard op stal.
Tijdens mijn opleiding heb ik dit paard behandeld, omdat ze erg onrustig was als ze binnen op stal stond.
Hierin is positieve verandering gekomen.

Ontspanning in beeld.

Vandaag Gigi van Annemieke Brinkhof behandeld. Het paard heeft op verschillende momenten last van spanning. Tijdens de cranio sacraal behandeling was ze erg aan het zoeken naar haar nieuwe balans. Er kwam al snel ontspanning in het paard zodat het herstellende vermogen van het lichaam aan het werk kan! Gigi heeft erg van de behandeling genoten.